Whiskey

Amerikansk Whiskey
Amerikansk Whiskey, som stavas med e, finns i ett antal specialvarianter men de vanligaste typerna i Sverige är Bourbon (t ex Jim Beam, Four roses, Wild Turkey) och Tennesse Whiskey (t ex Jack Daniels).
De största skillnaderna mellan amerikansk whiskey och skotsk whisky är att amerikansk whiskey destilleras uteslutande i kolonnapparat och att maltet inte kommer i kontakt med rök under torkningen.

Historia, amerikansk whiskey
Den första amerikanska whiskeyn framställdes, föga överraskande, av skotska och irländska immigranter som flyttat till Amerika i hopp om en bättre framtid. De började odla spannmål i sitt nya hemland. I Pennsylvania med omnejd odlade de korn och Kentucky med omnejd blev den inhemska amerikanska majsen det spannmål som odlades.
I början var de amerikanska whiskeysorterna, i likhet med de skotska, pot-still destillerade, men efterhand blev kolonnapparaterna populärare. I dag används kolonnapparater till nästan all amerikansk whiskeyproduktion.

Terminologi, amerikansk whiskey

Straight whiskey
Straight whiskey innebär att whiskeyn destilleras ur mäsk som innehåller minst 51% av något bestämt sädesslag samt att destillatet inte blandats med neutral sprit.
Bourbon, Tennesse, Rye och Corn whiskey är alla straight whiskeys.

Blended whiskey
Blended whiskey (förväxla inte med skotsk blended!) är en blandning av olika straight whiskeys och neutral sprit. Dock måste blended whiskey innehålla minst 20% straight whiskey för att kallas blended.

Sour mash
Sour mash (surjäst) whiskey innebär att mäskjäsningen i jäskärlen startats med jäst från den föregående jäsningen (sur används här i betydelsen "inte färsk"). Detta är det normala sättet att framställa whiskey men vissa producenter väljer att skriva detta på flaskorna. Motsatsen till sour mash, dvs att man tillsätter ny, färsk jäst, kallas sweet mash.

Whiskeytyper

Bourbon
Bourbon destilleras ur mäsk som enligt amerikansk (federal) lag måste innehålla minst 51% majs, vanligtvis innehåller det omkring 60% majs. Övriga 49% består av annat spannmål som korn och/eller råg där en del av kornet är mältat för att kunna omvandla majsens stärkelse till jäsbart socker.Bourbon har sitt ursprung i Bourbon County i delstaten Kentucky och där framställs även 80% av all världens bourbon.
Bourbons karaktäristiska söthet kommer från de rostade ekfaten där spriten lagras efter destilleringen. Vid fattillverkningen så värms insidan av de blivande faten upp så kraftigt att det färska ekträet rostas. Rostingen är så kraftig att ekens naturliga socker karamelliseras. Enligt amerikansk lag skall bourbon lagras minst två år på fat men vanligtvis lagras bourbon mellan fyra och tolv år. De rostade ekfaten får endast användas en gång.

Tennesse Whiskey
Tennesse Whiskey, som vanligtvis och felaktigt kallas en bourbontyp, framställs på ett nästan exakt samma sätt som bourbon. Innan spriten lagras på rostade ekfat, filtreras den mycket långsamt (ca 10 dagar) genom ett träkolsfilter från sockerlönnen, vilket ger whiskeyn en lite rökig söthet. Detta steg är så speciellt så whiskeyn enligt amerikansk lag är av ett annat slag än vanlig bourbon. Tennesse whiskey har sitt ursprung i delstaten Tennesse.

Rye
Rye framställs ur mäsk som innehåller minst 51% råg (rye = råg). Rye är till smaken lite tyngre än bourbon och har en liten besk smak från rågmaltet, men utseendemässigt är de nästan likvärdiga. Liksom Bourbon destilleras rye i kolonnapparat och lagras på rostade ekfat. Rye har sitt ursprung i delstaten Pennsylvania.

Corn Whiskey
Corn Whiskey framställs ur mäsk som innehåller minst 80% majs (corn = majs). Tillskillnad mot bourbon behöver corn whiskey inte lagras. Om producenten väljer att lagra corn whiskey, görs detta i orostade ekfat eller begagnade bourbonfat. Corn whiskey är den amerikanska urwhiskeyn. Det är föregångaren till bourbon och har sitt ursprung i delstaten Kentucky. Corn whiskey har lite av en hembränningsstämpel över sig.

Blended Whiskey
Den verkliga storsäljaren på den amerikanska hemmamarknaden är utan tvekan blended whiskey. Blended är mer lättdrucken och lättare i smaken än både rye och bourbon vilket även är en av orsakerna till dess popularitet. Priset på produkten spelar troligtvis också en stor roll. Blended är mycket billigare än straight whiskey efter som den till 80% består av neutral massproducerad ren sprit. Övriga 20% består av bourbon och rye i olika blandningar. Exakt sammansättning är naturligtvis en företagshemlighet.
I Sverige förekommer inte så mycket blended whiskey. I Systembolagets sortiment finns Seagram's Seven Crowns som faktiskt är en av de största märkena.
Andra varianter av blended är blended bourbon och blended rye. De består av en straight whiskey (bourbon eller rye) som blandats ut med neutral sprit. Dock måste 51% av blandingen vara bourbon eller rye.

Wheat Whiskey
Wheat Whiskey framställs ur mäsk vars huvudingrediens (minst 51%) är vete (wheat = vete). Detta är en ganska ovanlig whiskytyp.

Kanadensisk Whisky
Kanadensisk Whisky, som stavas utan e, är destillerad från främst majs, men även vete, råg och rågmalt används i produktionen. Ibland framställs whisky av mäsk innehållande flera olika sädesslag. Kanadensisk whisky är sällan 'straight' utan vanligtvis en 'blend'. Ofta kombineras olika smakdestillat, t ex kan trippeldestillerad majswhisky blandas med enkeldestillerad kornwhisky som lagrats på bourbonfat. Varje företag har sitt eget recept.
Kanadensisk whisky påminner ganska mycket om den amerikanska whiskeyn, till mesta del beroende på att de använder liknande framställningsmetoder, bl a används uteslutande kolonnapparater till destilleringen. Whiskyn framställs speciellt i de östra delarna av Kanada som ligger närmast gränsen till USA. De kanadensiska whiskysorterna är lagrade minst tre år, ibland längre. Generellt sett är kanadensisk whisky lättare än amerikansk whiskey.
Liksom i USA var det skotska och irländska immigranter som började med whiskyproduktion i Kanada. Kanadensisk whisky fick sitt stora genombrott under USA:s förbudstid då stora mängder whisky smugglades från Kanada till USA. Kanadensiska whiskyproducenter hjälpte även smugglarna att lura USA:s tullväsen genom att tappa whiskyn i flaskor och burkar som inte alls såg ut att innehålla whisky.

Irländsk Whiskey
Irländsk Whiskey (stavas med e) är generellt en blended whiskey av både malt och andra grain whiskeys. Den irländska whiskeyn destilleras tre gånger. Till destillationen används både pot-stills och kollonapparater. Destillatet lagras vanligtvis i fem år i använda sherryfat.
Till skillnad mot den skotska whiskyn torkas malten i koleldade kalkugnar där röken inte kommer i kontakt med maltet. Detta gör att irländsk whiskey saknar den karaktäristiska rökighet som skotsk whisky har.

Japansk Whisky
På senare tid har Japan blivit en betydelsefull whiskyproducent. Det första whiskybränneriet startades 1923 men det var inte förrän på 1960-talet japansk whisky producerades i betydande kvantiteter och kvaliteter.
Liksom skotsk whisky framställs den ur mältat korn som torkats i torveldade ugnar. Kornet importeras vanligtvis från andra länder eftersom det inte finns mycket åkerareal kvar i Japan. Whisky som framställs på detta vis blir väldigt lik skotsk whisky. Japansk whisky framställs både som maltwhisky och blended whisky där importerad skotsk whisky kan utgöra en del av blandningen.

Svensk Whisky
Sveriges klimat skiljer sig inte avsevärt från Skottlands klimat så Sverige är en helt utmärkt plats för odling av korn. Sveriges lantbrukare producerar mellan 1,5 till 2 miljoner ton korn årligen (Källa: Jordbruksstatistisk årsbok 2003, Jordbruksverket) och under vissa år har även svenskodlat korn exporterats till Skottland för att användas i skottarnas egen whiskyproduktion, så inhemska råvaror råder det minsann ingen brist på i Sverige. Sverige har även en långt tradition av ölbryggning och eftersom whisky rent tekniskt är destillerat öl är steget till att destillera ölen till brännvin inte särskilt långt.

Monopoltiden
Under 1950- och 1960-talen tillverkade V&S en svensk blended whisky under namnet Skeppets Whisky. Samtliga produktionssteg, spannmålsodling, mältning, mäskning, destillering, lagring och blandning skedde i Sverige så det var verkligen tal om en svensk Whisky. Skeppets Whisky var en ganska rökig whisky av skotsk typ men kunde inte konkurrera med de importerade whiskysorterna så produktionen lades ned under 1960-talets senare hälft.
De "svenska" whiskymärkena Old Glen och Macscot's (tidigare Mac Scot) är märken som V&S saluför men det är whisky som importeras från Skottland och som sedan blandas och eventuellt fatlagrats i Sverige.

Efter EU-inträdet
När V&S:s tillverkningsmonopol upphörde i samband med EU-inträdet startades några privata destillerier i Sverige, däribland några whiskydestillerier. 1999 startades Mackmyra Whisky i Gästrikland och sedan följde Lodhian i Ludvika och Hven i Skåne efter. December 2002 skrevs ett stycke svensk whiskyhistoria då Mackmyra som första svenska privata företag i modern tid, utan att bryta mot rådande svensk lagstiftning, tappade ett fat svensk maltwhisky på flaska.


[Kents Spritskola]
Uppdaterad 2005-08-08
© Kent Persson 1996-2005
Mailadress