Vodka och okryddat brännvin

Historia
Vodka framställdes först på 1400-talet i Ryssland, troligtvis vid trakten kring St. Petersburg. Det framställdes ur råg och användes främst för medicinska ändamål. Det ryska namnet var zhiznennia voda = "livets vatten" men på 1700-talet blev diminutivformen vodka = "det lilla vattnet" populärt.
Den vodka som framställdes då var med all sannolikhet långt från den milda och rena vodka som vi känner idag utan den stank sannolikt finkel och påminde nog mer om olagrad whisky än vodka. I början av 1800-talet upptäckte kemister i St. Petersburg att vodka som filtrerats genom träkol blev mycket mjukare och mildare. Denna nyhet anammades snabbt av ryska vodkaproducenter och en hel del andra spritproducenter runt om i världen.
I Sverige har vodka, dock under namnet brännvin, framställts sedan mitten av 1400-talet ur vin och denare ur jäst spannmål. Det var först på 1960- och 70-talet, efter Smirnoffs korståg över världen som namnet vodka även började att användas om svenskt brännvin. I 'Svensk Uppslagsbok' från 1955 anges vodka som "ryskt, okryddat brännvin...". Vodka var alltså då en sorts okryddat brännvin som dracks lokalt i Ryssland. (I Sverige var man kanske, med tanke på diverse svensk-ryska dispyter om Baltikum och Finland, inte så angelägen om att uppkalla något efter ryssarna, speciellt inte efter 1809...)

Allmänt
Västeuropeisk vodka är mycket rent och mjukt, och på grund av sin renhet kan vodka blandas med nästan alla sorters läsk, juice och fruktsafter utan att påverka smaken nämnvärt. Vodka kan även användas till att späda ut vissa söta likörer för att få en mer balanserad och mindre söt likör. Det är troligtvis därför vodkan blivit så populär, en allsidig allroundsprit som kan användas att "piffa upp" olika drycker.
Östeuropeisk vodka, speciellt rysk och polsk vodka, genomgår inte lika omfattande rening och smakar därför mer eller mindre finkel. Östeuropeisk vodka kan också vara smaksatt med olika örter och kryddor. Sådan vodka kallas i Sverige för akvavit. En speciell polsk vodka, Starka, är en rågvodka som har genomgått några års fatlagring. Spannmålsdestillat som lagrats på fat kallas normalt whisky men inte denna sprit.
Östeuropeisk vodka lämpar sig mest att drickas rent, välkyld eller on the rocks, men kan även användas till drinkar.

Vodkaframställning
Vodkan framställs vanligtvis av jordbruksprodukter som spannmål eller potatis. Teoretiskt kan vodka framställas ur allt som innehåller socker eller stärkelse, bara det genomgår en ordentlig rening efter en omfattande destillation. Vodka kan t.o.m. framställas ur vin och melass, vilket är vanligt i Spanien. I Sverige förekommer en metod där man framställer etanol ur sulfitlut som är en biprodukt vid pappersframställning.

Spannmål
Vid vodkaframställning ur säd kan mältat säd användas för att omvandla stärkelse till jäsbart socker men på vissa brännerier som t.ex. Skånebrännerierna (som bl.a. framställer Absolut Vodka) tillsätts enzymer till vetemassan. Själva vetet genomgår alltså ingen mältning.

Potatis
Vid vodkaframställning ur potatis måste potatisen först krossas och sedan kokas i speciella tryckkokare. Efter en tids kokning kyls massan ned till ca 50-60°C. I detta förfarande spricker potatisens celler så att stärkelsen frigörs. Man kan nu tillsätta enzymer eller mältat säd för att omvandla stärkelsen till jäsbart socker.

Efterbehandling
Efter det att stärkelsen omvandlats till socker tillsätts kulturjäst och jäsningen startar. Spriten kolonndestilleras, vanligtvis flera gånger, och renas i kolfilter flera gånger så slutprodukten blir en mycket ren sprit, fri från smak- och aromämnen.

Finkeloljor
Vid spritframställning ur potatis bildas vanligtvis relativt mycket finkeloljor. Den största delen av finkeloljan utgörs av pentanoler eller amylalkoholer. Förstavelsen amyl- kommer från latinets amylum som betyder stärkelse. Äldre namn på amylalkohol är stärkelsesprit och potatissprit eftersom man trodde att finkeloljorna bildades av stärkelsen i mäsken. Senare forskning har visat att det är aminosyror som bl.a. finns i jästsvamparna och potatisarna som sönderdelas till finkeloljor. För att avlägsna dessa brukar man späda ut spriten som erhölls efter den första destillationen. Finkeloljorna som inte är lösliga i vatten kan nu mycket enkelt avläsnas genom att man filtrerar spriten genom ett kolfilter. Filtratet kan nu destilleras ytterligare så att en mycket fin och finkelfri vodka erhålles.
Vodka kan buteljeras direkt efter det har lämnat destillationkannan, det behöver inte lagras.

Klassiska Vodka- och brännvinssorter
Alla svenska klassiska brännvins- och vodkasorter marknadsförs av Vin och Sprit men det är inte V&S som skapat dem. Vissa av sorterna kom i V&S:s ägo, i samband med införandet av Brattsystemet, 1917 då Aktiebolaget Vin- & Spritcentralen köpte, eller rättare sagt tvångsinlöste, alla spritproducenter och spritimportörer i Sverige. V&S har efter 1917 faktiskt lanserat några storsäljare som Absolut och Explorer.

Absolut rent Brännvin
Svenskt okryddat potatisbrännvin som började marknadsföras i slutet av 1800-talet av "brännvinskungen" Lars Olsson Smith. Brännvinet var kolrenat och var så gott som finkelfri. Smith annonserade det som 'tiodubbelt renadt brännvin'.
Spriten lever kvar i dag under namnet 'Renat Brännvin' eller kort och gott Renat (39%).

Absolut Vodka (V&S)
Svensk sädesvodka som utvecklades av V&S på 1970-talet främst för export till USA. Med hjälp av amerikanska experter utvecklades ett starkt varumärke, bl a den speciella och karaktärsfulla flaskan som är en kopia av en gammal medicinflaska. Flaskan har ingen traditionell pappersetikett utan texten är tryckt direkt på flaskan, främst för att man skall se vodkans klarhet. Absolut blev genast en enorm försäljningssuccé. Absolut framställs i Åhus i Skåne vilket även är landskapet där vetet till Absolut växer.
Lars Olsson Smith är av någon anledning avbildad på varje flaska ("pappersmyntet" vid halsen) men denna Absolut är inte samma typ av Absolut renadt brännvin som Smith framställde utan detta är en ren efterkonstruktion från V&S.
Absolut Vodka finns även i olika smaker och i en lite starkare 50% variant med röd text på flaskan. Av någon anledning så säljs inte den 50% Absolut i Sverige.

Brännvin special (V&S) 32%
Svenskt okryddat brännvin. Är på grund av sin relativt låga alkoholhalt ganska milt. Började att säljas i Februari 1955, då hade det en alkoholhalt på 34%.

Explorer Vodka (V&S) 38%
Svenskt okryddat vetebrännvin. Var från början ett potatisbrännvin som skapades 1958 för den amerikanska marknaden men med mindre lyckat resultat. Den lanserades sedan i Sverige 1961 och blev en enorm försäljningssuccé. Explorer är en av Sveriges populäraste vodkasorter någonsin.
Explorer genomgick 1998 en ansiktslyftning och finns numera även som smaksatt vodka med smakerna äpple-kardemumma, apelsin-vanilj och lingon-blåbär. Smakerna Explorer Lingon, med lingonsmak och Explorer Gran, med gransmak [sic!] har utgått ur sortimentet.

Kronbrännvin, Kron-Brännvin "Kron" (V&S) 46%
Kronbrännvin Kronbrännvin är ett legendariskt svenskt okryddat potatisbrännvin som lanserades 1922 av det då nybildade statliga Aktiebolaget Vin & Spritcentralen (klicka på etiketten för en mer detaljerad bild) . Kronbrännvin eller "kron" blev snabbt en riktig storsäljare, bl a pga av dess stora styrka (46%), och etsades djupt in den svenska folksjälen. Evert Taubes visa Calle Schewens Vals bidrog även till kronbrännvinets och kaffegökens (en skvätt brännvin i en kopp kaffe) stora popularitet. I och med motbokens försvinnande 1955 försvann även kronbrännvinet ur Systembolagets sortiment och ersattses med det lite svagare brännvinet Kron Vodka.

Moskovskaya (Sojuzplodimport)
Rysk okryddad sädesvodka. Världens näst mest sålda vodka.
Moskovskaya, liksom storebror Stolichnaya och ett flertal andra märken, framställs av ett tiotal brännerier runt om i Ryska federationen åt det f.d. statliga företaget Sojuzplodimport. Kvaliteten på deras vodkamärken kan faktisk variera från flaska till flaska.

Renat Brännvin (V&S) 39%
Svenskt okryddat sädesbrännvin. Brännvinet skapades 1920 av V&S och var då ett cellulosabrännvin. Namnet är inspirerat av L.O. Smiths "Absolut renadt Brännvin".
Renat är en mycket populär och klassisk svensk vodka som varit oförändrad sedan introduktionen men dock genomgått några namnförändringar. 1920 till 1923 hette det Absolut Rent Brännvin, mellan 1931-1944 hette det Den blå etiketten, därefter hette det Okryddat Taffel Brännvin (taffel är ett ord som anger att produkten är lämplig att använda vid finare tillfällen). Hade tidigare en alkoholhalt på 40% och var fram till 1994 framställt ur potatis.

Smirnoff
Internationellt okryddat sädesbrännvin som framställs på destillerier runt om i världen.
Företaget Smirnoff, eller Smirnov som namnet stavades i Ryssland, startades 1818. 1886 fick tsar Alexander III smak för Smirnovs vodka och utsåg företaget till hovleverantör av vodka.
Smirnoff var under 60- och 70-talen vodkan nummer ett med smeknamn som "smirre", men har under senare tid tappat markandsandelar. Är fortfarande en av de största märkena. Den stora vodkaboomen under 80- och 90-talen, som bäddat för andra vodkamärken som svenska Absolut, är faktiskt till stor del Smirnoffs förtjänst.

Stolichnaya (Sojuzplodimport)
Rysk okyddad vodka. Stolichnaya eller "Stoli" som det vanligtvis kallas är utan tvekan världens mest sålda vodka. Den kan framställas ur potatis eller spannmål. Spannmålsvodkan exporteras vanligtvis till utlandet medan potatisvodkan används för inhemsk konsumtion. För att vara rysk vodka är det mycket västerländsk i sin smak med mycket hög renhet:


[Kents Spritskola]
Uppdaterad 2005-08-08
© Kent Persson 1996-2005
Mailadress