Akvavit och smaksatt brännvin

Allmänt
Smaksätts vodka med frukt eller örter samt sötsätts med (mycket) socker erhålls likör. Sprit som smaksatts med enbär utan att sötats utgör en egen spritkategori som kallas gin.
Smaksätter man vodkan endast med kryddor/örter får man akvavit. De vanligaste kryddorna som används till smaksättning av sprit är malört och kummin med även anis och dill är mycket vanliga kryddor. Kryddat brännvin och då speciellt under namnet akvavit är något som är unikt för Skandinavien och norra Europa. Det är inte så vanligt att ta en kryddad snaps eller sup till maten i den övriga världen.
Inom cocktailvärlden är drinkar med akvavit ganska sällsynt, de drickes uteslutande välkylda som snaps i samband med mat.

Historia
Ursprungligen kallades endast vindestillat för akvavit (från franskans eau-de-vie, lat. aqua vitae = livets vatten) men nu är akvavit benämning för brännvin som kryddats med örter och kryddor.
Smaksättning och smakförbättring av drycker har människan gjort långt innan destilleringskonsten var känd. Man blandade ganska ofta dåligt vin med kryddor och örter för att förbättra smaken. En av de mest kända kvarlevorna av detta förfarande är vermouthen. Vermouth är vin som kryddats med diverse kryddor, däribland malört.
Den första destillerade spriten som framställdes hade med all säkerhet en ganska hemsk och otäck smak av finkeloljor. I Skottland och Frankrike upptäcktes att deras korn- respektive vindestillat fick en mjukare smak om de lagrades i ekfat en viss tid. I övriga Europa smaksatte man sprit med örter för att kamouflera det orena destillatet.
Under 1800-talet då vodkaproducenterna började att kolfiltrera sina produkter gick det kryddade och okryddade brännvinet skilda vägar. Det renade och olagrade brännvinet fick senare namnet vodka och det kryddade brännvinet fick, speciellt i Skandinavien, namnet akvavit.

Vanliga kryddor

Anis
Anis (Pimpinella anisum) ger en sötaktig lakritssmak åt spritdrycker och passar bra i blandningar med fänkål och kummin där den ger fyllighet åt snapsen. Anis ger även spritdrycker en vacker gul färg.

Fänkål
Fänkål (Foeniculum vulgare) är en släkting till anis och ger en kraftigare och skarpare lakritssmak åt spriten.

Kummin
Kummin (Carum carvi) är utan tvekan den vanligaste brännvinskryddan. Många kommersiella akvaviter är kryddade med kummin.

Malört
Malört (Artemisia absinthium) är utan tvekan den mest legendariska brännvinskryddan. Den ger en mycket bitter och besk smak till spriten. Malörtsextrakt ingår i drycken absint.

Klassiska akvavitsorter

Aalborg Taffel Akvavit (Danisco) 42%
Dansk Akvavit smaksatt med kummin. En riktig klassiker som varit i produktion sedan 1846.

Aalborg Jubilæums Akvavit (Danisco) 42%
Dansk akvavit smaksatt med bl a dill, fänkål och koriander. Skapades till fabrikens 100 års jubileum 1946.

Absolut Citron, Kurant, Mandrin och Peppar (V&S) 40%
Svensk smaksatt vodka i Abosolutfamiljen. Citron - Citronsmak Kurant - Svart vinbärssmak (spriten är trots smaken ofärgad och transparent) Mandrin - Mandarin- och apelsinsmak Peppar - Pepparsmak. Vanilia - Vaniljsmak.

Bäska Droppar (V&S) 40%
En svensk bitter smaksatt med malört.

Gammal Norrlands Akvavit (V&S) 43%
Svensk akvavit framställt ur cellulosasocker. Smaksatt med koriander, fänkol, sherry och socker. Påminner om O.P. Andersson akvavit. Har saluförts sedan 1929.

Gammel Dansk (Danisco) 38%
Dansk bitter smaksatt med bla ingefära och kryddpeppar. Väldigt robust och "glöggig" smak. Mycket populär i Danmark där det används som "universalmedicin".

Herrgårds Aquavit (V&S) 43%
Svensk fatlagrad akvavit som är smaksatt av kummin, skotsk whisky, socker och sherry. Utarbetad av ingenjör Gunnar Bergman och har tillverkats sedan 1939.

Jägermeister
Tysk aperitif/bitter (likör?) smaksatt med bl a lakritsrot, socker och en hel del kryddor.

Linie Akvavit
Norsk akvavit smaksatt av bl a kummin. Akvaviten lagras på begagnade sherryfat och lastas på en båt som gör en resa Norge-Australien. Båten passerar alltså linien (ekvatorn).

O.P. Andersson (V&S) 40%
Svensk akvavit smaksatt av kummin och socker. Har fått sitt namn efter O.P. Andersson (1797-1876) från företaget O.P. och A.F. Andersson. Släpptes på spritmarknaden i samband med Göteborsutställningen 1891.
Hade ursprungligen en alkoholhalt på 43%.

Skåne Akvavit (V&S) 40%
Svensk akvavit smaksatt med kummin, koriander och fänkål. Innehåller 3g socker / liter. Såldes första gången april 1931. Hade ursprungligen en alkoholhalt på 43%.

Svartvinbärsbrännvin (V&S) 38%
Svenskt smaksatt brännvin. Det är alltså inte destillat av jästa svarta vinbär utan sprit som blandats med svartvinbärssaft. På grund av detta är den en färskvara och har en begränsad hållbarhet.
Började säljas 1929. Hade ursprungligen en alkoholhalt på 40%.

Zubrowka
Polsk kryddad vodka som är smaksatt av örten myskbrodd (Hierochloe odorata) som bl a växer i Polen. Det speciella med denna vodka är att ett grässtrå av myskbrodd följer med i flaskan.

Överste Brännvin (V&S) 43%
Svensk akvavit smaksatt med kummin och socker. Har en ganska kraftfull kumminsmak. Receptet är från Överste H.J. Hamilton (1836-1880) därav namnet.

Anissprit, pastis
En ganska speciell "familj" bland de smaksatta spritsorterna är anissprit. Anissprit är sprit som smaksatts med olika kryddor, främst anis och stjärnanis, men andra kryddor som fänkol och koriander kan också förekomma. Spriten sötas även med lite socker, dock inte lika mycket som likörer. Anissprit är vanligast i länderna kring medelhavet, speciellt Frankrike, Grekland och Turkiet, där den dricks som apértif och digestif. Inom drinkvärlden förekommer de ganska sparsamt, vanligtvis används några stänk i vissa drinkar. Anissprit drickes vanligtvis i glas blandat med vatten. Spriten, som för det mesta är transparent, opaliserar i vattnet.

Absint
Den mest legendariska anisspriten är absint som började framställas år 1797 av spritfirman Henry Louis Pernod. Absint, som är en grön likörliknade spritdryck med en alkoholhalt på drygt 60%, innehåller främst extrakt från malört (artemesia absinthium) men även en betydande mängd anis, fänkål och koriander. Absint innehåller ett nervgift i form av ämnet thujon, vilket har medfört att absint har blivit förbjudet i bl.a. Frankrike (1912) och Tyskland (dock ej i Sverige).
Det sägs att den svenska författaren August Strindberg blev galen p.g.a. att han drack för mycket absint (mytvarning!).

Pastis, Ouzo och Raki
I Frankrike kallas anisspriten för pastis eller apértif anisée och är vanligast i de södra delarna av landet. Det drickes vanligtvis uppblandat med vatten och is. De mest kända märkena är Pernod, som även är absintens ersättare, och Ricard.
I östra medelhavsregionen har anissprit tillverkats och druckits sedan den bysantinska eran. I Grekland kallas anisspriten för ouzo och den drickes på samma sätt som i Frankrike.
I Turkiet förekommer olika sorters namn t.ex. Incir raki (incir = fikon), ett fikonbrännvin (jäst fikondestillat) som aromatiserats med anis och Kuru üvüm raki, ett russinbrännvin (jäst russindestillat) som också smaksatts med anis.

Andra smaksatta spritdrycker

Angostura
Angostura eller mer korrekt Angostura Bitter är en bitter som framställs genom olika recept, varav det mest kända är av en Dr. Siegert. Drycken var från början en medicin som, enligt vissa obekräftade källor, hade stor framgång mot tropiska sjukdomar och speciellt mot magåkommor. Den består av rom, malaga, extrakt av bl a angelika-, galanga-, gentiana- och ingefärsrot samt kardemumma, kinabark, nejlika, apelsinskal, tonkaböna, sandelträ och zvittverot. Drycken innhåller däremot inte extrakt av angosturabark som namnet antyder. Namnet har drycken fått från staden Angostura i Venezuela (Staden heter numera Citad Bolívar).
Angostura, som är mycket kryddig och smakrik, används uteslutande i drinkar. Vanligtvis tillsätts endast några få stänk per drink eller cocktail. Angostura produceras i Trinidad.


[Kents Spritskola]
Uppdaterad 2005-08-08
© Kent Persson 1996-2005
Mailadress