Att blanda drinkar.

Allmänt
En riktig cocktail skall vara välsmakande, vacker att titta på och framkalla berusning. Är man endast intresserad av berusning kan man lika gärna blanda hembränt och coca-cola i en PET-flaska och svepa den eller varför inte injicera etanol direkt i blodet? Man säger att en cocktail skall vara en retning för både ögat och gommen. En cocktail skall njutas, inte kräkas upp dagen efter.
En drink består för det mesta av tre delar: 1) spritbas, 2) smaksättare, vanligtvis i form av fruktsaft men även i form av likör eller vin och 3) färgsättare, som kan vara färgade likörer, grenadin eller cocktailbär.
Här följer en liten lista med tips för hemmabartendern.

Essenser.
Essenser kan vara ett billigt sätt att dryga ut barkassan. Följer man instruktionerna noga och har gott om tålamod kan man få ganska fina slutprodukter. Essenser används faktiskt ganska flitigt inom spritindustrin som "likformare". Producenten vill gärna att företagets storsäljare skall smaka exakt likadant år efter år för att inte förvirra kunderna och för att uppnå detta används essenser.
Sprit som används till essenser bör vara absolut rent, ingen bismak från finkel bör finnas i spriten. Spriten bör vara av typ Renat eller Explorer. Östeuropeisk vodka eller kryddat brännvin kan inte användas.
Ädla spritsorter som cognac, tequila och whisky är ganska svåra att få från essenser. Bäst resultat får man om man tillsätter 5-10cl märkesvara till blandningen. Denna sprit bör lagras minst 2 månader innan man dricker det.
Övriga oädla spritsorter som gin och pastis blir i regel mycket bra med essenser. Essensproducenterna har tydligen inte lyckats med att få några års fatlagring i essensen.
Essensspriten blir naturligtvis inte lika bra som originalet, förväntar man sig att få en högklassig maltwhisky med essens blir man väldigt besviken. Essenssprit skall endast användas i drinkar.
Likörer är i de flesta fall ett ganska "säkert kort". Med liköressenser blir resultatet nästan alltid bra eftersom framställningsmetoden är identisk med likörproducenternas metoder. Bäst resultat får man om man använder s.k. "likörbody" eller "likörbas" som sötningsmedel. Likörbody är en sorts sockerlag som bl.a. innehåller glykos vilket ger likören en sorts fyllighet som man inte får om man använder vanligt strösocker.

Fruktsaft.
Fruktsaft, speciellt saft från citrusfrukter, till cocktails skall alltid vara nypressad. Citronsaft från "plastcitroner" som finns i handeln är direkt olämplig till cocktails (olämpligt till allt annat inom matlagning också) för att saften har en konstig "syntetisk" smak.

Glas.
Hemmabaren bör ha minst tre typer av glas. Cocktailglas som bör rymma mellan 8- 12 cl. Finns i olika utförande däribland martiniglaset som är det snyggaste. Whiskyglas eller tumlare som bör rymma mellan 12-20cl. Används till whisky, sour och "on the rocks" drinkar. Highball glas, kallas även Collins, Coolers eller grogglas. Dessa är avsedda för longdrinks och bör rymma 20-35 cl. Dessa glas är de grundläggande. Senare kan även champagneglas (flute, coupé för champagnedrinkar), ballongglas (för cognac, piña colada) och ev. vinglas inhandlas.

Grenadin.
Grenadin är ett rött, alkoholfritt extrakt från granatäpplen. Det är ganska sött och smakar som röda vingummin. Används för att färga drinkar röda. Finns att köpa i större livsmedelsaffärer.

Is
En annan mycket viktig ingrediens i drinkar är is. Cocktails och drinkar serveras nästan alltid iskalla och endast i några få undantag skall drinken serveras rumstempererad. Det finns även drinkar som skall serveras varma t ex äggtoddy och hot buttered rum. Longdrinks serveras med is i glaset medan cocktails serveras utan is. Cocktails kyls genom att tillsätter is vid beredningen, dvs i shakern eller blandglaset. Man kan även kyla glasen i frysen innan man häller upp cocktailen.
Det är viktigt att isen är kall och torr annars blir drinken för varm och/eller blaskig. Slarva heller inte med isen, lägg i rejält med is i shakern! En shaker skall minst vara 1/3 full med, gärna krossade, istärningar. Isen kan inte återanvändas! Har man en fest blir det ganska stor åtgång på isen men i stället för att snåla med isen är det bättre att ladda upp med istärningar. Det finns även billiga engångsförpackningar av plast där man kan frysa en stor mängd istärningar.

Krossad is.
Krossad is är bäst att använda då man blandar drinkar eftersom nedkylningseffekten blir större. Det finns speciella iskrossare att köpa men det blir faktiskt enklare att linda in iset i en handduk och banka på det med en hammare.

Likörer
Likörer används dels som smaksättare och dels som färgsättare, speciellt de söta och färglada Curaçao likörerna. Likörer är relativt dyra och enkla likörer som curaçao och crème de någonting kan faktiskt ersättas med likörmixar och essenser som man kan köpa i livsmedelsaffärer. Exklusiva likörer som Cointreau och Chartreuse kan inte ersättas med likörmixar så man får snällt sticka i väg och handla dem.
Färgglada likörer kan blandas nästan blandas hur som helst men rött och grönt brukar inte bli så bra. Vanligtvis resulterar det i en gråaktig sörja.

Skaka eller röra?
Huvudregeln är att om en drink innehåller fruktsaft av något slag skall den skakas. Om drinken inte innehåller fruktsaft, tex. en Dry martini skall den röras (Läser du detta James Bond? En Dry Martini skall röras!). Drinkar som skakas blir i och för sig mycket kallare men de förlorar sin klarhet. Drinkar som innehåller fruktsafter kommer ändå inte att bli klara utan grumliga så utseendemässigt förlorar man ingenting på att skaka en drink med fruktsaft. Naturligtvis finns det undantag till denna regel så det är bäst att följa receptet.
Står det skaka i ett recept innebär det att man skall skaka ordentligt. Drinkar som innehåller ägg, antingen bara vitan, gulan eller hela ägget (utan skal naturligtvis...) skall skakas rejält eller helst köras i mixer för att blanda ingredienserna ordentligt.
Att röra en drink innebär att man tar 8 till 10 tag med barskeden runt, fram och tillbaks, upp och ned så att ingredienserna blandas ordentligt.
Kom i håg att drinken skall beredas snabbt, högst en minut får det ta, annars blir drinken för blaskig och utspädd.

Sockerlag.
Sockerlag kan användas i stället för florsocker för att söta drinkar. En bra sockerlag till drinkar kan framställas genom att man blandar två delar strösocker med en del vatten i en kastrull och kokar det tills allt socker löst sig. Häll upp i en flaska och förvara i kylskåp. Håller sig mycket länge.

Spritbaser.
Spriten är utan tvekan cocktailens viktigaste ingrediens.

Gin
Gin är en mycket populär spritbas i drinkar. Den har en ganska frisk smak av enbär vilket gör den lämplig att blanda med nästan allt möjligt.

Konjak, brandy.
Brandy används inte så ofta i drinkar men det förekommer. Finare brandysorter som Cognac och Armagnac bör inte användas i drinkar.

Rom.
Rom är i många delar av världen den populäraste spritbasen i drinkar. Ljus eller vit rom (även kallat kubarom) med en ganska neutral smak är vanligast i cocktails. Mörk rom (även kallat jamaicarom) som är en kraftig och fyllig typ är vanligare i longdrinks.

Tequila.
Tequila är en relativt ny spritbas i drinkar som kom till Sverige under 70- och 80-talet. På grund av dess starka smak måste tequilan blandas med sura fruktsafter från t ex citron och lime för att drickas.

Whisky.
Whiskey i drinkar utgörs till största del av amerikansk och kanadensisk whisky. Skotsk whisky med sin stora rökighet lämpar sig inte till drinkar utan skotsk whisky, speciellt maltwhisky, skall avnjutas oblandat i glas med en skvätt vatten.

Vodka.
Vodka är på grund av sin neutrala smak lämpligt att blanda med nästan all sorts fruktjuice för att "piffa upp" juicen. Vodka är en mycket populär spritbas i drinkar.


[Kents Spritskola]
Uppdaterad 2005-08-08
© Kent Persson 1996-2005
Mailadress